Gäster
Hej igen,
Igår hade Simon och jag middagsgäster över på besök och det bjöds på kött med potatisgratäng och till efterrätt gjorde jag en chokladkaka med mandelmassa (stor pralintårta) kan man mer kalla det. Då en av våra middagsgäster är glutenintolerant så körde jag på ett nytt recept som min chef inspirerade mig om förut.
Du behöver
200 g mandelmassa
125 g smör
3 dl vispgrädde
250g mörk och 250 g ljus choklad.
Någon form av sprit så som whiskey, cognac, sherry eller varför inte smaksätta det med lite kaffe, jag valde att smaksätta min med whiskey.
Gör så här:
1. Tryck ut ca 200g mandelmassa i botten av en springform.
2. Smält 125 g smör i kastrull
3. Häll i 3 dl vispgrädde och hetta upp till det nästan kokar.
4. Stäng av värmen /sänk till väldigt låg temp
5. Bryt succesivt ner 250 g mörk (ca 70%) och 250 g ljuschoklad (mjölkchoklad i den varma grädden och rör om till en jämn chokladsmet.
6. Tillsätt ev sprit (whiskey, cognac, sherry) efter önskemål. Några matskedar brukar bli lagom, smaka av.
7. Häll upp i formen och låt stelna.
OBS! Om man ställer den i kylskåpet kan choklad bli lite grå. Denna kaka funkar för glutenintoleranta och väljer man laktosfriaprodukter är man i hamn även där.
Jag serverade kakan med lätt vispad grädde utan tillsatt socker eller vanilj då kakan är väldigt mastig i sig. Jag valde att dekorera efter lite halloweentema då vi snart närmar oss halloween.
