BULLDAG

Hallå på er, 
Idag har jag stått i köket hela dagen känns det som. Jag började min dag med frukost och sedan åkte jag till willys för att handla allt som behövdes till bakningen. Jag satte igång med bulldeg och sedan svirrade jag om till träningskläder och bockade av ett träningspass lagom tills degen hade jäst klart. Det blev både lite nytt och gammalt som jag testade i köket. Jag testade att göra en ny fyllnad, nämligen blåbär. Jag valde att göra halva bulldegen med blåbärsfyllning och den andra halvan gjorde jag med vaniljfyllning. Recept och bilder ser ni nedan. 
 
Bullar
Ingredienser
Vetedeg:
  • 150g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk grovmalen kardemumma
  • 50 g färsk jäst
  • 14 dl vetespecial (mjöl)
Fyllning:
  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 1/2dl färska blåbär (eller frysta)
  • 1 msk florsocker
  • 1 msk  majsstärkelse
Gör så här: 
1. Rör ihop smör, kanel, socker, salt och kardemumma i en skål.
2. Smula jästen i en stor skål. 
3. Värm mjölken i en kastrull till 37C, ta bort från plattan och häll över mjölken över jästen, rör tills all jäst har lösts upp. Blanda sedan mjölken med smörblandningen. 
4. Tillsätt mjöl, lite i taget och arbeta till en smidig deg. Täck över skålen med en ren bakhanduk och låt jäsa i 45-60 minuter. 
 
Fyllning
1. Blanda smör, kanel, socker till en krämig fyllning. 
2. Ta sedan florsocker och potatismjöl och blanda samman. Vänd sedan försiktigt i blåbären i florsockerblandningen. Rör försiktigt runt blåbären så du får florsockerblandningen på alla.
3. När vetedegen har jäst färdigt delar du den i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangulär platta. Bred först på smörblandningen, lägg sedan på blåbären. Försiktigt då blåbären är känsliga (här gjorde jag fel). Rulla sedan ihop plattan och snurra sedan bullarna. 
4. Placera varje bulle i en bullform och låt jäsa i ca 30 minuter. 
5. Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker på varje bulle. 
6. Ställ in i ugnen i ca 8-10 minuter på 180 grader varmluftugn. 
 
Den andra halvan av bulldegen blandade jag i ordning vanligt smör med vaniljsocker som jag bredde på degen och sedan snurrade bullarna och la de i bullformar. 
 
Som ni ser så syns det inte jättemycket att det är blåbär i bullarna, som jag hade hoppats. Nästa gång får jag vara mer försiktig med blåbären. 
 
Smarriga vaniljbullar, Simon har redan provsmakat!
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: